Nová verze citační normy ISO ČSN 690

28.08.2023 10:00

[Aktualizováno 11.9.]

Na webu ÚK VUT v Brně jsou k dispozici záznam webináře a prezentace od přednášející, a to zde (odkaz „Záznam webináře a prezentace“ ke konci článku). Prozatím se vysoké školy shodly na tom, že se budou užívat souběžně obě verze normy ČSN ISO 690. 

Rozhodnutí o definitnivním užití verze normy z roku 2022 je v gesci jednotlivých fakult: zatím nebyl vydán žádný oficiální dokument z rektorátu.

***

[Původní znění článku]

V prosinci 2022 byla schválena a publikována nová verze citační normy ČSN ISO 690 : 2022, která nahrazuje starší verzi této normy z roku 2011.

Interpretace i plné znění normy

Začátkem srpna 2023 byla vytvořena interpretace, která přináší srozumitelný a jednotný výklad a najdete ji zde. Plnou verzi normy je možné najít v databázi ČSN Online: https://www.vut.cz/uk/eiz/databaze/csn. Novou verzí se budou v Ústřední knihovně VUT v Brně řídit od zimního semestru 2023, kdy ji promítnou nejen do stávajících kurzů informačního vzdělávání, ale také nabídky školení.

Jaké změny nová citační norma přináší? 

Změny nastaly v zápisu jmen autorů, označení formátů (rozšíření pojmů), vydání (nově verze článků), pořadí údajů (např. datum citování je nyní až za dostupností), identifikátorů (zapisuje se ten nejpřesnější – zejména DOI), dostupnosti (přednost URI místo URL, klikatelné, zákaz zkracování) a v metodách odkazování (metoda jmenných značek). Nově norma navíc upravuje citování archivních dokumentů, souborů výzkumných dat, sociálních médií a služeb.

Implementace do citačních manažerů

Interpretace normy je k dispozici na webu společnosti Citace.com, ta ji současně začlenila do citačního manažeru CitacePRO. V současnosti je v manažeru možné generovat v harvardském stylu (autor, datum). V generátoru CitacePRO je zároveň stále možné citovat podle předchozí verze ČSN ISO 690. Verze citačního stylu lze měnit v levém menu manažeru. Zotero a Mendeley zatím na novou verzi nereagují.

Pozvánka na zářijový webinář

Zároveň si Vás dovolujeme pozvat na webinář zaměřený na novou citační normu. Proběhne 8. září od 10.00 a lektorkou bude Mgr. Markéta Kytnerová, která je jednou z autorů interpretace ČSN ISO 690 : 2022. Webinář je zdarma a proběhne v MS Teams zde odkaz.